meer informatie > faq

FAQ

01] 'Ik wil Reid, Geleijnse & Van Tol benaderen. Kan dat?'

Nee, dat is moeilijk. Reid, Geleijnse & Van Tol krijgen iedere dag te veel mails om iedereen van deinst te kunnen zijn. Vandaar deze Frequently Asked Questions. Staat jouw vraag er écht niet bij? Mail Reid, Geleijnse & Van Tol: rgvt-apestaartje-foksuk-punt-nl

 

Het contactformulier dat ooit op deze site stond is disabled vanwege teveel spam. Ook inzendingen voor cartoons kan tegenwoordig via: rgvt-apestaartje-foksuk-punt-nl

 

02] 'Willen jullie een trouwkaart, geboortekaart of een uitnodiging voor ons maken?'

Helaas, nee. Het liefste zouden we al onze fans elke dag van leuke cartoons willen voorzien, maar dat is echt niet mogelijk: we zouden geen tijd overhouden voor ons reguliere werk. Zoek dus iemand in je eigen omgeving die iets leuks kan maken. Dat is vaak eigenlijk nog veel leuker ook!

 

03] 'Ik wil een tekening hergebruiken. Mag dat zomaar?'

Nee. Op tekeningen van Reid, Geleijnse & Van Tol berust auteursrecht. Schending daarvan is strafbaar. Dat betekent dat hergebruik zonder toestemming van de auteurs niet is toegestaan.
Indien je een tekening wil hergebruiken, moet je vooraf toestemming vragen. Wij willen graag -per mail- van je weten

 

1] waar het voor is en wat je er mee beoogt

 

2] hoe en wanneer je het aangeleverd wil hebben 

 

3] hoeveel je ervoor kunt betalen.

 

We vragen dus naar je budget. We onderhandelen niet. Zorg dus dat je budget ruim genoeg is om ons te betalen. Als de aanvraag voldoet aan onze wensen (en dus niet conflicteert met andere uitgangspunten (we werken niet voor vervuilende industrie, we doen niet aan politiek, etc -zie hieronder), dan laten we snel weten of we akkoord gaan. Bij akkoord sturen we per mail een hoge resolutie versie van de cartoon. Ook willen we dan weten waarheen en onder welke vermelding we de factuur - liefst digitaal - kunnen versturen. 

 

04] 'Ik wil wel betalen voor nieuw materiaal. Hoe werkt dat?'

We krijgen elke dag zoveel aanvragen voor opdrachten, dat we in een luxepositie verkeren: we hebben alleen ruimte om naast onze reguliere werkzaamheden opdrachten aan te nemen die we leuk vinden en/of waar we goed aan kunnen verdienen.
Wij doen geen offertes.
Wij vragen aan de potentiele klant om ons te briefen over:
- soort gebruik van de cartoons (Zwartwit of kleur? Poster? Kaart? Oplage?)
- doel (wat moet er gecommuniceerd worden? Voor wie is het bestemd? Heeft het een interne of externe functie? Is het reclame?)
- deadlines
- beschikbare budget

En maken dan (snel) een keuze of we het wel of niet willen doen.

 

We communiceren uitsluitend via mail: rgvt-apestaartje-foksuk-punt-nl 

 

'05] Nemen jullie alle opdrachten aan?'
Nee! Wij werken niet voor dieronvriendelijk- en milieuvervuilende bedrijven, wapenindustrie etc. Wij verbinden onze naam niet aan propagandistische en partijpolitieke uitingen (van welke kleur dan ook) en wij zijn terughoudend in het aannemen van reclameopdrachten met een spreiding in grote landelijke dagbladen of publiekstijdschriften.

 

06] 'Mag ik zelf mijn eigen teksten over jullie tekeningen heen plakken?'

NEE! Nooit! Rot op!

 

07] 'Kan ik jullie ook bellen?'
Nee. Wij communiceren uitsluitend per mail.

 

08] 'Mag ik Fokke & Sukke-plaatjes gebruiken voor mijn scriptie, powerpointpresentatie, stageverslag e.d.?'

Wanneer het geen commerciële of politieke of propagandistische doeleinden dient, je er dus geen geld aan verdient en Fokke & Sukke niet voor propaganda gebruikt doen we over particulier gebruik nooit moeilijk. We vinden het wel fijn als je de bron vermeldt. Je hoeft het ons niet te vragen als je zeker weet dat je hieraan voldoet. We vinden het een eer dat fans ons werk graag aan anderen willen laten zien. Als je scholier bent hoef je het echt niet te vragen: voor werkstukken en schoolkranten mag je alles gebruiken. Studneten mogen materiaal ook gebruiken voor almanakken, scripties of presentaties.

Gebruik in gesponsorde gidsen voor bijvoorbeeld symposia is niet zomaar toegestaan. Wanneer je met je optreden geld verdient, vinden we dat bijvoorbeeld wel commercieel gebruik en willen we een vergoeding voor hergebruik van materiaal in een professionele powerpointpresentatie. Stichtingen en goede doelen hebben vaak net zulke belangen als commerciele bedrijven en moeten dus gewoon geld betalen voor gebruik.

 

09] 'Mag ik Fokke & Sukke-plaatjes hergebruiken voor onze OR-uitgave of intranet?'

Een uitgave van een Ondernemingsraad of een intern bedrijfsblad of intranet heeft een commercieel doel: betere organisatie. Om het blad te laten lezen wil men het vaak 'opleuken' met beeldmateriaal. Hergebruik van Fokke & Sukke's mag, maar kost geld, afhankelijk van de oplage van de uitgave. Zie punt 3] van deze FAQ.

 

10] 'Kunnen jullie mij een oude cartoon toemailen?'

Nee. Het spijt ons, maar we hebben geen tijd om dat gratis te doen. Mocht je wel kunnen betalen, zie punt 3].

 

11] 'Hebben jullie een openbare database waar ik oude cartoons kan vinden?'

Nee. We hebben ook geen tijd om onbetaald iets voor je op te zoeken rond een onderwerp.

 

12] 'Willen jullie gratis meewerken aan een goed doel?'

Nee. Wij steunen goede doelen op andere manieren dan door gratis cartoons te maken. We willen ook niet meewerken aan veilingen voor Goede Doelen of aan bundelingen voor Goede Doelen.

 

13] 'Wij zijn een bedrijf werkzaam in de mobiele telefonie. Willen jullie met ons in zee om Fokke & Sukke tegen betaling via Apps, WAP, SMS, I-mode, Bluetooth, RSS e.d. te versturen?'

Nee.

 

14] 'Kan ik jullie interviewen?'

Nee.

 

15] 'Kunnen jullie optreden op ons congres, personeelsfeest of festival?'

Ja, misschien.