meer informatie > faq

FAQ

01] 'Ik wil Reid, Geleijnse & Van Tol benaderen. Kan dat?'

Nee, dat is moeilijk. Reid, Geleijnse & Van Tol krijgen iedere dag te veel mails om iedereen van deinst te kunnen zijn. Vandaar deze Frequently Asked Questions. Staat jouw vraag er écht niet bij? Mail Reid, Geleijnse & Van Tol: rgvt-apestaartje-foksuk-punt-nl

 

Het contactformulier dat ooit op deze site stond is disabled vanwege teveel spam. Ook inzendingen voor cartoons kan tegenwoordig via: rgvt-apestaartje-foksuk-punt-nl

 

02] 'Willen jullie een trouwkaart, geboortekaart of een uitnodiging voor ons maken?'

Helaas, nee. Het liefste zouden we al onze fans elke dag van leuke cartoons willen voorzien, maar dat is echt niet mogelijk: we zouden geen tijd overhouden voor ons reguliere werk. Zoek dus iemand in je eigen omgeving die iets leuks kan maken. Dat is vaak eigenlijk nog veel leuker ook!

 

03] 'Ik wil een tekening hergebruiken. Mag dat zomaar?'

Nee. Op tekeningen van Reid, Geleijnse & Van Tol berust auteursrecht. Schending daarvan is strafbaar. Dat betekent dat hergebruik zonder toestemming van de auteurs niet is toegestaan.
Indien je een tekening wil hergebruiken, moet je vooraf toestemming vragen. Wij willen graag -per mail- van je weten

 

1] waar het voor is en wat je er mee beoogt

 

2] hoe en wanneer je het aangeleverd wil hebben 

 

3] hoeveel je ervoor kunt betalen.

 

We vragen dus naar je budget. We onderhandelen niet. Zorg dus dat je budget ruim genoeg is om ons te betalen. Als de aanvraag voldoet aan onze wensen (en dus niet conflicteert met andere uitgangspunten (we werken niet voor vervuilende industrie, we doen niet aan politiek, etc -zie hieronder), dan laten we snel weten of we akkoord gaan. Bij akkoord sturen we per mail een hoge resolutie versie van de cartoon. Ook willen we dan weten waarheen en onder welke vermelding we de factuur - liefst digitaal - kunnen versturen. 

 

04] 'Ik wil wel betalen voor nieuw materiaal. Hoe werkt dat?'

We krijgen elke dag zoveel aanvragen voor opdrachten, dat we in een luxepositie verkeren: we hebben alleen ruimte om naast onze reguliere werkzaamheden opdrachten aan te nemen die we leuk vinden en/of waar we goed aan kunnen verdienen.
Wij doen geen offertes.
Wij vragen aan de potentiele klant om ons te briefen over:
- soort gebruik van de cartoons (Zwartwit of kleur? Poster? Kaart? Oplage?)
- doel (wat moet er gecommuniceerd worden? Voor wie is het bestemd? Heeft het een interne of externe functie? Is het reclame?)
- deadlines
- beschikbare budget

En maken dan (snel) een keuze of we het wel of niet willen doen.

 

We communiceren uitsluitend via mail: rgvt-apestaartje-foksuk-punt-nl 

 

'05] Nemen jullie alle opdrachten aan?'
Nee! Wij werken niet voor dieronvriendelijk- en milieuvervuilende bedrijven, wapenindustrie etc. Wij verbinden onze naam niet aan propagandistische en partijpolitieke uitingen (van welke kleur dan ook) en wij zijn terughoudend in het aannemen van reclameopdrachten met een spreiding in grote landelijke dagbladen of publiekstijdschriften.

 

06] 'Mag ik zelf mijn eigen teksten over jullie tekeningen heen plakken?'

NEE! Nooit! Rot op!

 

07] 'Kan ik jullie ook bellen?'
Nee. Wij communiceren uitsluitend per mail.

 

08] 'Mag ik Fokke & Sukke-plaatjes gebruiken voor mijn scriptie, powerpointpresentatie, stageverslag e.d.?'

Wanneer het geen commerciële of politieke of propagandistische doeleinden dient, je er dus geen geld aan verdient en Fokke & Sukke niet voor propaganda gebruikt doen we over particulier gebruik nooit moeilijk. We vinden het wel fijn als je de bron vermeldt. Je hoeft het ons niet te vragen als je zeker weet dat je hieraan voldoet. We vinden het een eer dat fans ons werk graag aan anderen willen laten zien. Als je scholier bent hoef je het echt niet te vragen: voor werkstukken en schoolkranten mag je alles gebruiken. Studneten mogen materiaal ook gebruiken voor almanakken, scripties of presentaties.

Gebruik in gesponsorde gidsen voor bijvoorbeeld symposia is niet zomaar toegestaan. Wanneer je met je optreden geld verdient, vinden we dat bijvoorbeeld wel commercieel gebruik en willen we een vergoeding voor hergebruik van materiaal in een professionele powerpointpresentatie. Stichtingen en goede doelen hebben vaak net zulke belangen als commerciele bedrijven en moeten dus gewoon geld betalen voor gebruik.

 

09] 'Mag ik Fokke & Sukke-plaatjes hergebruiken voor onze OR-uitgave of intranet?'

Een uitgave van een Ondernemingsraad of een intern bedrijfsblad of intranet heeft een commercieel doel: betere organisatie. Om het blad te laten lezen wil men het vaak 'opleuken' met beeldmateriaal. Hergebruik van Fokke & Sukke's mag, maar kost geld, afhankelijk van de oplage van de uitgave. Zie punt 3] van deze FAQ.

 

10] 'Kunnen jullie mij een oude cartoon toemailen?'

Nee. Het spijt ons, maar we hebben geen tijd om dat gratis te doen. Mocht je wel kunnen betalen, zie punt 3].

 

11] 'Hebben jullie een openbare database waar ik oude cartoons kan vinden?'

Nee. We hebben ook geen tijd om onbetaald iets voor je op te zoeken rond een onderwerp.

 

12] 'Willen jullie gratis meewerken aan een goed doel?'

Nee. Wij steunen goede doelen op andere manieren dan door gratis cartoons te maken. We willen ook niet meewerken aan veilingen voor Goede Doelen of aan bundelingen voor Goede Doelen.

 

13] 'Wij zijn een bedrijf werkzaam in de mobiele telefonie. Willen jullie met ons in zee om Fokke & Sukke tegen betaling via Apps, WAP, SMS, I-mode, Bluetooth, RSS e.d. te versturen?'

Nee.

 

14] 'Kan ik jullie interviewen?'

Nee.

 

15] 'Kunnen jullie optreden op ons congres, personeelsfeest of festival?'

Ja, misschien.  Bastiaan Geleijnse is hierboor wellicht beschikbaar! Hij kan met Fokke & Sukke een congres leuker maken. Hij gebruikt dan bestaande Fokke & Sukke tekeningen die op de situatie worden aangepast. Daarnaast treedt hij samen met cabaretier Rob Urgert regelmatig op in theaters met hun voorstelling 'Spoedcursus Humor'. Deze spoedcursus kan ook ingehuurd worden door bedrijven. Klik HIER voor meer informatie en SPEELLIJST. rgvt-apestaartje-foksuk-punt-nl We treden nooit met ons drieën op: Jean-Marc en John willen het niet.

 

16] Is er een RSS-feed?

 

Ja. Zoek op internet. Er zijn er diverse, door fans gemaakt. Ook zijn er Apps voor bijna alle mobiele platformen.

 

17] Ik wil de schorten en/of badhanddoeken bestellen. Zijn die uitverkocht?

Ja.

 

18] Ik heb een klacht over een bestelling die ik via NRC EXTRA gedaan heb.

Neem contact op met de klantenservice van NRC Handelsblad.

http://www.nrc.nl/service/

 

18] Ik ben een boekhandel en wil (Fokke & Sukke-)boekjes bestellen.

Neem contact op met onze uitgever: Uitgeverij Catullus. (Let op: alleen voor uitgeefzaken!)

 

19] Mogen Fokke & Sukke gebruikt worden voor uitingen van politieke partijen?

Nee. Wij geven nooit toestemming voor hergebruik van ons werk voor politieke doeleinden, vanuit welke hoek dan ook. Wij willen ons NOOIT verbinden aan een (partij-)politieke boodschap, of dat nu op een landelijk of een gemeentelijk niveau is. We willen ons als cartoonist vrij voelen om IEDERE politieke partij aan te kunnen pakken. Als u een Fokke & Sukke tegenkomt in een uiting van een politieke partij, dan is de cartoon zonder onze toestemming gebruikt.

 

20] Is er binnenkort ook een Fokke & Sukke in het Italiaans verkrijgbaar?

Nee. Wel staan er uitgaven in het Latijn, Spaans en Duits opd e agenda, maar een exacte releasedatum is nog niet bekend. 

 

21] Ik heb gisteren / vorige week / laatst een keer gemaild en niets meer gehoord. Wat moet ik doen? 

We probeerden tot voor kort alles persoonlijk te beantwoorden, maar helaas lukt dat tegenwoordig niet meer. Mailtjes die we niet beantwoorden, hebben we meestal niet over het hoofd gezien, maar gewoon nog geen tijd gehad om te beantwoorden. Helaas heeft langer wachten geen zin, ga er dan vanuit dat wij niet wilden of konden ingaan op uw verzoek of vraag.

 

22] Wat is dat muziekje onder de filmpjes van DWDD?

Dat muziekje is gemaakt door Cablejuice en is (gedeeltelijk) te vinden op http://www.cablejuice.nl/ , bij de afdeling WORK. Het nummer heet Family & Music

 

23] Ik wil boekjes of originelen via jullie site kopen, maar ik zie geen mogelijkheid meer daartoe.

Dat klopt. De webshop is onder constructie. U kunt online artikelen kopen via o.a.  www.bol.com en www.comicstripshop.com OF GEWOON IN DE WINKEL!

 

24] Er staan wel erg veel spel- en typefouten in deze vragen. Weten jullie dat? 

 Ja. We zijn ervan op de hoogte. Komt door alle drukte. Omdat we inmiddels gewend zijn geraakt aan de spellingsvorm 'Studneten', willen we de fouten laten staan.

 

25] Ik wil een cartoon hergebruiken voor bijvoorbeeld een educatieve uitgave. 

Geen probleem. We werken graag mee aan dergelijk hergebuik van onze cartoons. Neem contact op met ons  via vt(apestaartje)foksuk(PUNTJE)nl en geef aan waar het voor is, of het zwartwit of kleur moet en hoeveel ervoor betaald kan worden. Wij antwoorden snel. We leveren doorgaans materiaal binnen een dag of twee aan in hoge resolutie.

 

26] Ik wil Fokke & Sukke plaatsen op mijn Facebookpagina, of op Twitter, Instagram, Moby, Hyves, PicTwit, Blogspot, etc. Mag dat? 

Reid, Geleijnse & Van Tol hebben de auteursrechten van alle cartoons. Dat betekent officieel dat zomaar plaatsen op internet eigenlijk niet mag. Wanneer je doet omdat je een fan bent, of omdat je ons wil citeren, of omdat je het voor privé en particulier gebruik doet, vinden wij het niet erg. Als je geld er aan wil verdienen, of er reclame meemaakt, of op een andere manier commercieel gebruik wil maken van ons werk, dan sta we dat natuurlijk niet toe.

 

27] Er zijn diverse pagina's van Fokke & Sukke op Twitter en Facebook. Kunnen wij jullie via de social media ook benaderen?

Nee. Alle uitingen van Fokke & Sukke op Social Media zijn niet van ons. Die zijn door fans gemaakt. Vaak zijn het robots die een RSS doorplkaatsen. Reid, Geleijnse & Van Tol zitten niet (meer) op social media. Wanneer mensen zich voor ons uitgeven, dan is dat fake.

 

UPDATE: Sinds 2013 zitten we op Twitter. Je kunt osn volgen via @fokkesukke . Daar tweetenw e alledrie (R, G en VT) elke dag onzin. Ook kun je ons volgen via @FenS_fans . Daar staat elke dag de cartoon van de dag.

 

28] Zijn er apps?

Ja. Er zijn Apps voor Windows Vista, Winsows 7, Android, Apple, BlackBerry en andere platformen. Daarbij kun je gratis elke dag de cartoon van de dag volgen. Voor de iPhone zijn ernog andere apps (de Swipekalender). Die is niet gratis. Zie bij de digitale winkels van je App-leverancier, zoals iTunes. Zoek op "Sukke". 

 

29] waar kan ik de USB-stick online bestellen?

Zie Google. Zoek op Fokke+Sukke+USB+online en je komt vast op een site als deze:

 

http://www.debijenkorf.nl/fokke-sukke-4-gb-usb-stick-sleutelhanger-7241030398

 

30] Hoe kom ik aan de manchetknopen?

Helaas! Die zitten in het faillissement van Stepping Out.